December 2017

Kilde: A Vegetarian Science of Dietetics.
Af Dr. O.Z.-A. Hanish. Mazdaznan, USA, 1914, 9. Udgave 1976

December måned står i revitaliseringens og regenereringens tegn.

På fugtigkolde dage bør al flydende føde indtages koldt og al fast føde varmt. Denne regel sikrer en god fordøjelse.

Grøntsager og frugt vil være mere gavnlige, når de ikke koges i vand. Derfor bør de bages i ovn. Der kan laves lækre retter ved at rive gulerødder, kålroer, pastinakker, kartofler osv., blande dem med et pisket æg og brunet mel og bage dem i et ildfast fad smurt med olie. Sådanne retter er ikke blot sunde og nærende, men har også en helende virkning. Revne grøntsager kan også anvendes rå i salater.

Byggrød, forskellige retter lavet af byg samt drikke af byg, eller til afveksling kolde ris med æblemos, er i orden.

Æg er tilladt, og det samme gælder for smør, men kun i klaret tilstand. Man bør afholde sig fra at indtage fløde, ost (fermenteret, lagret) og mælk. Mælk rørt op med citronsaft er i orden.

Tranebær, druer, kakifrugt, granatæbler og græskar er i orden. Græskar bør indtages i rå tilstand, hvis de skal tjene til at eliminere og udskille orm. De bør indtages på tom mave forud for hvert måltid. Brug ca. 115 g (ca ½ kop) græskar og en saltskefuld anisfrø.

Hvidløg i mælk, to fed to gange dagligt i 10 dage, efterfulgt af 5 dråber eukalyptusolie i et vinglas med varmt vand dagligt, er bedre til at modvirke problemer med fordøjelsen, maven, lever og tarme end en hvilken som helst anden kur.

Børn bør i fugtige perioder eller i koldt vejr kun få en smule smør på brødet, men til gengæld masser af honning.

 

Te af kamilleblomster er nu i orden og vil, sammen med et lille stykke ingefærrod, virke som tonikum og modvirke lungeinfektioner. Mennesker med fordøjelsesbesvær bør dog holde sig fra ingefær.

Urtedrikke er i orden, også dem lavet på hørfrø, bark af rødelm, irsk mos (carragen) osv.

I tilfælde af forkølelse, influenza, lungeinfektioner og malaria tager man saften af en bagt citron pisket med en spiseskefuld cognac og to saltskefulde salt. Denne drik bør indtages efter et varmt bad. Lad sveden løbe i 6 timer, tør den af og indsmør kroppen i olie. Herefter bør der kun indtages frugtsaft.

I denne festmåned er det tilladt at indtage forskellige henkogte eller syltede frugter og grøntsager, og det samme gælder for ristede nødder, men kun som snack og ikke til daglig.

Supper er i orden for folk med et almindeligt godt helbred og er et helt uundværligt og billigt måltid på sæsonens koldere dage.

 

Hvis brød og gryn skal være af værdi, skal de tygges godt og grundigt for at blande dem med spyt, hvorefter de skal synkes omhyggeligt, og der bør være et interval på mindst 9 sekunder mellem synkningen og den næste mundfuld.

Den sundeste grød består af friskmalet hvede, der drysses i kogende vand og får lov til at koge langsomt under omrøring i 10 minutter. Lidt smør eller fløde kan forbedre smagen.

Sørg for at have malurt, salvie og mælkebøtte ved hånden. Fremstil en drik af steriliseret ahornsirup, honning, brun kandissukker og citronsaft. Når denne drik indtages i små mængder morgen og aften, vil den meget effektivt forebygge sygdom.

Spis friske æbler fremfor tørret frugt, eller græskar og squash, når frugt ikke passer så godt.

Et halvt revet æble, en banan i skiver og saften af en appelsin med tre spiseskefuld piskefløde indtaget som dagens første måltid er tilstrækkeligt til at undgå forstoppelse resten af dagen. Hvis man gør dette til en vane, kommer man ikke længere til at overspise.

For at give ansigtet en frisk kulør, en klar teint, tager man tre spiseskefulde frisk klid blandet med et revet æble og 1 dl piskefløde som dagens første måltid. Spis langsomt og tyg grundigt.

 

Selv de, der lider af for meget syre i kroppen kan spise revet æble med fløde. Et drys muskat, kanel eller muskatblomme hjælper med at udskille syren.

Så længe druer stadig kan fås, brug dem i deres naturlige tilstand i stedet for at gribe til druesaft.

Hvis man føler sig sløv eller tåget i hovedet eller har underlivs/kønskirtel problemer kan man gå på en grapefrugtkur. Drik kun saften og fremstil den frisk før hvert måltid. Hvis man ikke kan holde varmen kan man tage et varmt bad om aftenen og et koldt bad eller en kold afvaskning om morgenen.

Indtag kakifrugt før måltiderne, hvis maven ikke er i orden. Undgå kaffe sammen med måltiderne, så længe kakifrugt indtages som tonikum.

Kakifrugt kan anvendes på så mange måder og til så mange forskellige formål, at man hver især selv må finde ud af, i hvilken tilstand eller under hvilke omstændigheder denne frugt kan bruges.
En meget blød og meget moden kakifrugt påvirker nyrer og blære, en delvis blød og delvis moden kakifrugt indvirker på tarmen, og en delvis moden og delvis hård frugt vil have en gunstig virkning på blodet og hjælpe med til at klare huden, hvilket giver en uklar ansigtshud en mere frisk og lyserød kulør.

 

Saften af et granatæble om morgenen, en kakifrugt ved middagstid, og et vinglasfuld grapefrugtsaft om aftenen gør mere for det gode humør end alle medikamenter tilsammen. Gør dette til en daglig rutine i en måned.

Ved almen svækkelse beslut dig for at følge en diæt med granatæblesaft i 10 dage. Vend tilbage til almindelig hverdagskost i en uge og gentag så granatæblekuren.

Hvis man har tendens til udslæt og rosen, indtager man en lille skål rå tranebær før hvert måltid og afslutter måltidet med en spiseskefuld olivenolie eller en lille håndfuld soltørrede modne oliven. Tranebær virker også mod malaria.

 

Pastinak – udsat for let frost eller nedkøling i knust is – som rives og ovnbages i et ildfast fad godt smurt med smør, er både et velsmagende måltid og er uundværlig ved afførings- og endetarmsproblemer.

For at oplive udmattede nerver kan man spise sprød og moden bladselleri, og har man problemer med nyrer og blære indtager man en håndfuld grønne bladselleriblade efter hvert måltid i 5 uger. Brug ikke salt sammen med bladselleri eller andre grøntsager, når de indtages rå.

Bladselleri og salat er særlig godt for mennesker med dårlige nerver og dem, der døjer med nyreproblemer, neuralgi eller gigt.

Friskrevet peberrod opvarmet til kogepunktet i mælk og jævnet med lidt brunet mel vil vise sig at være et fremragende tonikum for lever og mave.

 

Når man småfryser, føler sig nedslået eller sløj, hvilket måske skyldes udefrakommende vibrationer, som ikke harmonerer med perfekt sundhed, tager man en spiseskefuld olivenolie og to spiseskefulde gammel vin og rører godt rundt. Herefter tilsættes tre nip salt og en kop kogende vand under langsom omrøring, og så kan drikken indtages i små slurke.

Hvis man har tendens til forkølelser, bør man gøre det til en vane at gnide og nive tæerne hver aften og morgen. Husk også at gnide mellemrummene mellem tæerne med fingrene, indtil tæerne bliver tørre og varme.

 

Ved alle former for sygdom er det absolut nødvendigt at bade fødderne skiftevis i varmt og koldt vand flere gange dagligt. Herefter tørrer og gnider man dem og smører dem godt ind i olie. Skift strømper tre til fire gange om dagen.

 

Oversat af Rosemarie Beiersdorfer 2017 december