April, — Raad og Vink 1970

Forårstid er Opstandelsestid. Naturen stiller nu gavnmildt Renselses-, Udskillelses- og Stimuleringsmidler til vor Rådighed. Den byder os visse Salte, som virker udskillende, og giver os Planter af alle Arter, hvis Bestanddele vi kan anvende som Olier, Essenser, Theer eller tilberedt på anden Maade som Desinfektionsmidler for at standse og forebygge Sygdomme.

Paa denne Aarstid maa Hovedparten af Ernæringen være udskillende, en mindre Del styrkende, og en endnu mindre Del stimulerende. Efter Paaske holder man sig især til alle de friske Grønsager, som Aarstiden byder. Grønsagerne er af størst Virkning, naar de nydes raa som Salat. Med en Salatsauce af olie og Citron, eller med Mayonnaise er de mere nærende og velsmagende. Naar Grønsager og Urter anvendes raa, behøver man kun små Portioner; det samme er Tilfældet, naar Gemysen bages i egen Saft, medens den ved Kogning gennemgaar saadanne kemiske Omdannelser, at den mister en stor Del af sin Næringsværdi. Derfor tager man det mest mulige i raa Tilstand og bager det øvrige i Ovn eller Aryanagryde.

Naar Dagene med den fremadskridende Aarstid længes, er Tiden inde til lange Morgen- eller Aftenspadsereture.

Lær at fastholde den indaandede Lufts styrkende Kræfter med de øverste Dele af Lungerne. Kun derved kan vi befri os for medfødte Svagheder og Mangler.

For at opretholde Sundheden, er det vigtigere at studere Næringsmidlernes Værdi og deres rette Sammensætning, end at studere Medicin, for at reparere bagefter. — Følgende Sammensætninger giver gode og sunde Salater.

 

  1. Fint snittet Rosenkaal, revet Gulerod, lidt raa revet Kartoffel, noget Peberrod og Løg.
  2. Hovedsalat, Tomatskiver, Agurker, lidt Blomkål og Aspargeshoveder.
  3. Karse, revet Rødbede, revet Hvidroe og Salat.
  4. Endivie, Purløg, Julesalat, Rabarber, Porrer og Syrer.

Tag finthakket Persille til alle Retter. Rødbeder er styrkende og et udmærket Næringsmiddel. Tag daglig en lille Portion, raa eller bagt. Hvide Roer hjælper mod Nyre-problemer. Raa Rabarber sammen med en Pris pulveriseret Æggeskal, taget om Morgenen paa fastende Hjerte, 21 Dage i Træk, hjælper mod alle Fordøjelsesproblemer og mod en daarligt arbejdende Lever.

Bælgfrugt står stadig paa Spisesedlen. Brug ikke Salt til Salat og bagt Gemyse. Man kan krydre med Sellerifrø, Violrod, Anis, Ingefær. De helbredende, æteriske Olier fremdrages bedst, naar Krydderierne anvendes i pulveriseret Form. Revne Æbler og Appelsinsaft med rigelig Havreflager er en sund Frokostret. Grapefrugt virker sammen med Fløde afførende, og sammen med Havreflager neutraliserer den Syrer.

Æg har for Tiden en særlig god Virkning; de tages bedst raa (OBS Salmonella), eller nænsomt tilberedt i 8-10 min i vand der netop har kogt, eller blødkogte eller som Røræg.

Vandkuren hævder stadig sin Plads, og det er sundt at nyde mange vilde Urter samtidigt. Hvis Maven efter Morgenfasten begynder at ”murre” ved Middagstid, er det et sikkert Tegn paa, at der findes ubudne Gæster i Fordøjelseskanalen, som kræver deres Maaltid. Giv dem 2 Draaber ægte australsk Eucalyptusolie i et Glas varmt Vand, Morgen og Middag; det vil stille deres Sult og foranledige dem til at forsvinde.

Og fremfor alt glem ikke Aandedrætsøvelserne 3—5 Gange daglig.

Mod Svulster tager man rigelig sort Ræddike og Syre, og desuden hver 6. Time l Spiseskefuld ægte Olivenolie for at sætte Udskillelses- og Absorbtionsprocessen i Gang.

Tiden er inde for The af Løvetand og Violrod. Drik daglig op til 3 Liter destilleret Vand, tilsat en af disse Theer. Ogsaa Hørfrøthe er nu af god Virkning.

Om Foraaret behandles Haaret 10 Dage i Træk med en Blanding af 15 gram Kølnervand (en form for parfume) og Saften af en halv Citron.

Tag korte Solbade for aabent Vindue, ikke længere end 10 Min. Svagelige Personer bør nu ikke bade saa ofte, men i Stedet for tage tørre Afgnidninger Morgen og Aften.

Kilde: Dansk mazdaznan tidsskrift. April 1970.

Redigeret lidt af Randi Michaëlis april 2022.