Råd og vink for fastetiden

Fastetiden begynder ved askeonsdag og varer 40 dage. Naturen vil nu bringe orden og det er klogt at gå den i møde, ved at tage hensyn til dens påmindelser. I februar viser blodomløbet tendens til at blive trægt og vi har brug for mindre mad. Halvt så meget mad er et godt bud. Drik i stedet rigeligt tyndt urtete som for eksempel af mælkebøtte, merian, hørfrø, malurt, violrod, lindeblomst, hyldeblomst, elmebark og ingefær. Herved renses din krop. Brug eventuelt teerne i pulveriseret form og tag en teske til en kop varmt vand. Brug en urt i 3 døgn og skift herefter til en anden.

Det er rigtigt at den kolde tid forhøjer kravet efter næring, men det er bedre at varme husene mere op end at fylde maven.

Tunge fede retter er nu uegnede og bør undgås sammen med de stimulerende drikke som kaffe, te, chokolade, alkohol samt salt, gærhævet brød, syltede bær og kager.

Det bedste brød i fastetiden er lavet af mel, lidt salt koldt vand. Det bages i ovn eller på panden i lidt olie eller smør.

Det som passer godt til årstiden er bælgfrugter som bønner, linser, ærter og svampe.

Bælgfrugt og svampe bør altid bruges som tilbehør og ikke udgøre hoveddelen af måltidet. Der er også rodgrøntsagerne, rå eller dampede og naturligvis, alt det friske grønt som kan findes nu som salat, purløg, karse, julesalat, blegselleri, persille, grøntkålsskud og rosenkål.

Velegnet er nu også grapefrugt, appelsiner, ananas, jordnødder, figner, bananer og Oliven.

Grapefrugt kan spises ved at skære det midterste parti ud og pladsen fyldes med fløde.

Grapefrugt kur: På fastende hjerte spises 1⁄2 grapefrugt i 21 dage i træk.

Citronsaft er et af de kraftigste udskillelsesmidler. Saften af tre langsomt bagte citroner (ca 20 minutter i ovn på 150 grader, må ikke brunes) blandes med 1 teske fint salt, rystes sammen i en flaske indtil det skummer og tag 1⁄2 teskefuld hver 1⁄2 time. Det er et godt middel mod fordøjelsesbesvær og leverproblemer. Saften af citron i et glas mælk er godt mod blodmangel. Folk med en svag bugspytkirtel har svært ved at tåle citrusfrugter, men hvis de varmes og tilsættes lidt salt, vil de ikke give besvær.

Under hele fasten anbefales det at starte alle måltider med en knivspidsfuld træaske og afslut med 2-3 kultabletter.

Agar-agar og islandsk mos bør stå på bordet ved alle måltider. Islandsk mos

(tangplante) kan strøs over salat eller drikkes som te. Af agar-agar tages en

spiseskefuld til måltidet. Begge dele er ikke egentlig næring, men de er organiske stoffer og danner et grundlag for dannelsen af nyt liv i cellerne. Brug dem dagligt til 3 eller flere måltider og på 6 uger har de gjort meget for at opbygge selv en svag organisme.

Ved forstoppelse: Drik 2 glas varmt vand om morgenen og 10 minutter senere 1⁄2 grapefrugt, for nogen er appelsinsaft bedre. Et andet råd er dagligt i 6 uger at spise 30 gram johannesbrød og 60 gram svesker.

Ved forkølelse: Tag straks 3-5 dråber ægte australsk eukalyptusolie og et afførende middel.

Ved udslæt: brug mindre salt.

Kolde fødder kan være årsag til fordøjelsesbesvær og hovedpine. Sørg især for at have varme fødder før og efter måltiderne. Gnid fødderne varme og skift hyppigt strømper.

Stendannelser: Ved stendannelse, grus, forkalkninger, knuder og andre former for krystalliseringer spises rigeligt spinat med olivenolie til hvert måltid. Om morgenen på fastende hjerte en spiseske revet sort ræddike, med så meget citronsaft det kan optage og i løbet af dagen, hver 3. time, en spiseske god olivenolie og gerne hver anden time 1 glas vindruesaft af grønne druer.

Mazdaznan Nyt februar og marts 2017 – BC