Fra ”Månedsskrift for Dansk Mazdaznan 1974”

 ‘Efter Dr. O. Z. A. Hanish.

juni

Læskedrikke bør nu bestå af friske Frugtsafter.

Man bør ikke opholde sig hjemme på denne Årstid, med mindre man betragter hele Verden som sit Hjem og går ud i Naturen og tager Del i det Bord, den Almægtige har dækket. Om ikke andet så tyg lidt Bark eller Blade.

På denne Årstid bør man så vidt muligt undgå at tilberede Maden med Varme. Er det varmt nok, kan man bage Brødet i Solen ved at lade det ligge der hele Dagen efter at Dejen er rullet ganske tyndt ud. Hvis det ikke bliver gennem sprødt på den Måde, kan man lægge det på en varm Tinplade. så det kan dextrinere. Prøv det, og De vil blive forbavset over den Virkning, det har på Leveren og Assimilationen.

Naturligvis kan Bær anvendes i små Mængder i Forbindelse med Hovedsalat, Endivie, Skovsyre og Spinat. Vil vi indtage større Mængder Bær, bør vi udpresse Saften og nøjes med den.

 

Asparges er stadig af stor Værdi for dem, hvis Nyrer trænger til en opstrammer. I Virkeligheden kan alle. der lider af Nyre- og Blæresygdomme, Impotens, Kirtelbesværligheder (i Prostata eller andre Steder), almindelig Svaghed eller Sukkersyge, gøre den Erfaring, at et halvt Pund Asparges om Dagen (rå eller bagt i Pie-Dej) vil hjælpe på de negative Tendenser.

Bagte Retter om Aftenen kan tillades, men gå helt væk fra at dampe og koge. Hvis De tager en stegt Ret, så brug ikke Olie til Stegningen.

Alle Olier bruges nu som Salatdressing; anvend ikke Olie ved nogen Form for Tilberedning af varm Mad.

Revne unge Rødbeder og Gulerødder med forskellige aromatiske Frø er godt for ethvert Temperament.

Ærter og Snittebønner bør lægges i en Si eller et Dørslag, hvorefter man hælder kogende Vand over dem i en Mængde, der svarer til 5 Gange Bælgfrugtens Vægt, før de ristes e11er indbages i en Pie.

 

Tomater skåret i Skiver med eller uden Dressing er et Universalmiddel mod Fordøjelsesbesværligheder. De, der synes, Tomater er for sure, bør bruge rigeligt Olie eller lægge Tomatskiverne i Olie en halv Time, før de serveres. Sukker er tilladt til Tomater, men hverken Salt, Peber eller Eddike, end ikke Citronsaft, hvis Tomaterne skal have nogen helbredende Virkning og assimileres som Føde.

I de varme Måneder skal man helst bruge så lidt Bagepulver og Natron i Brød og Små brød som muligt.

Spis mere rå Kornprodukter, der er gennem tørret, helst i Solen. eller ristet, i Stedet for Brød.

 

Kager af alle Slags bør undgås på denne Årstid, da de er tilbøjelige til at danne Spyt eller Slim. særligt når de spises sammen med små frugter.

Årstiden er inde for bagte Kartofler, Majs, Rødbeder, Runkelroer. grønne Bønner, Snittebønner og Gulerødder. Alle disse Grøntsager kan hakkes fint og indbages i en Pie-Dej i Ovnen. Man kan sætte dem sammen på mange måder, og en sådan ret med Salat eller Bær til og med bagte Dejguder til, udgør et ideelt Måltid, der kan udfylde hele Menuen.

 

I Månederne Maj, Juni, Juli og August kan man leve et enkelt Liv og helt eller delvis se bort fra Tilberedningen af Mad ved Varme. Hold Dem helt til de Fødemidler, der er fremme på Markedet. Det er ikke omsonst at holde sig til Årstidens Produkter nu, – det fører ind paa Vejen til et godt Helbred.

Disse Måneder er ikke Tiden for Vællinger, Supper eller sammendampede Retter. Vent med dem til Vintersæsonen. Sammensatte Retter, hvis Tilberedning kræver megen Tid, bør ligeledes undgås nu. Hold
Dem til Frugt- eller Grøntsagssalater, revne Rodfrugter, ituskårne Urter og læskende Drikke.

Kilde: Dansk Mazdaznan Tidsskrift nr. 3 maj – juni 1974