Fra ”Månedsskrift for Dansk Mazdaznan 1939”

 ‘Efter Dr. O. Z. A. Hanish.

 

Ånd langsomt og dybt ind, men kort og kraftigt ud i den varme Sommertid. En sådan Åndedrætsføring forstærker Magnetismen og skaber en kølig Atmosfære omkring Legemet, medens den varmegivende Elektricitet derigennem dæmpes.

Sundhed er Legemets normale Tilstand; i denne foregår Organernes naturlige Funktioner i rolig Orden, så der skabes en Følelse af Glæde, Kraft og Renhed. For stadig at holde sig sund, tager den kloge nøje Hensyn til årstiderne, holder sig til deres Produkter og nyder dem mådeholdent og med Koncentration.

 

Alle Grønsager har en vis helbredende Værdi, men de må nydes rå eller til Afveksling bages i Ovn eller i Aryanagryden sammen med lidt Olie og uden Vand. Lidt revet Ost strøet over Maden giver den nødvendige Kasein, der fremmer Dannelsen af biokemiske Salte i Legemet, som er nødvendige for at vedligeholde Cellelivet.

Ved al Hensyntagen til Kosten forsømmer man ikke Åndedrætsøvelserne. For de er af uvurderlig Værdi til Supplering af Æter substanserne for Hjernen. Vi kan ikke udvikle Hjerneintelligenserne og Sindet videre, hvis vi ikke tilfører dem den nødvendige Næring. Det, som Føden betyder for Legemets Energier, betyder Æter substanserne, der fra Kirtelsystemet overføres til den grå Materie og Hjernen, for Hjerneintelligenser og Sind.

 

Meloner af enhver Art kommer nu på Markedet. Da de virker udskillende, indleder man Måltidet med dem. Når man nyder dem i meget små Portioner sammen med forskellige Krydderier, hjælper de til at rense Tarmene og udvide det magnetiske Felt i Blodet, hvad der medfører et bedre Almenbefindende.

 

Vandmeloner virker godt på Nyrer og Urinrør. Gasaba meloner* virker mod Forstoppelse og Leverlidelse. Persiske Meloner* er et godt Styrkemiddel, og nervøse Mennesker burde nyde rigeligt af dem. Papayas er rige på Pepsin og derfor virksomme over for Maveforstyrrelser; de opløser alle Slags Næringsmidler, selv Retter af døde Dyr. Når man ikke har Papayas, kan man også opnå gode Resultater med Casaba meloner* krydret med Muskatnød.

 

Sommergræskar, bagt eller dampet, alene eller sammen med Bermudaløg*, er en god Middags – eller Aften ret Grønne Ærter og nye Kartofler med Flødesauce giver et godt Måltid, der svarer til Årstiden. Rå, revne Roer, gule, røde, hvide, er stimulerende for Blodet, særlig i Forbindelse med aromatiske Frø som Anis, Kommen og Dild. Rosenkål, Blomkål og Kål er af Værdi for Nyrer, Blære og Urinrør. Ung, hvid Majs (Kolber) er godt mod Leverlidelser, spises helst rå. Aspargesens Salte er gode for Vævene, danner Vitaminer og fremmer Kirtelaktiviteten. Bermudaløg er et udmærket Styrkemiddel for Blod og Nyrer. Nydt rå beroliger de Nerverne og hjælper mod Søvnløshed.

 

Hindbær, den udpressede Salt, er lægende mod Tarmlidelser, Brombærsaft renser Blære og Urinrør. Saft af Blåbær og Stikkelsbær tjener til Kimkirtlernes Regeneration, enten det drejer sig om arvede eller selverhvervende Sygdomme. Man tager et Vinglas fuldt af Saft tre Gange daglig en Uge i Træk, den samme Mængde to Gange daglig den følgende Uge og en Gang daglig i den tredje Uge. Kuren gentages to Gange med tyve Dages Mellemrum. Lige Dele af Figen, Dadler og pulveriserede Sennesbælge, blandet sammen til en Pasta og taget i små portioner efter hvert Måltid fremmer Tarmvirksomheden. Tykmælk og Kærnemælk hører Årstiden til.

 

Nogle Dråber Salmiakspiritus i Vaskevandet gør Huden glat og holder den sund og smuk. Huden behandles afvekslende med Petrolatum og Kakaosmør; ikke Mængden, man bruger, gør Udslaget, men det lidet, der virkelig arbejdes. ind i Porerne. Mod Haaraffald gnider man Hovedbunden tre Aftener i Træk med en Blanding af to Dele Citronsaft og en Del Salt. Derefter vaskes Hovedbunden med varmt Vand, som er tilsat ti Dråber Petroleum* til hver halve Liter Vand.

 

*  Bermuda Løg = Søde løg, dvs. løg uden højt svovlindhold

Persisk Melon = Cantaloupe Melon

Casaba Melon = Honing Melon

Petroleum = Petrolatum