Fra nov. 1972  ”Dansk Mazdaznan Månedsskrift.”

Så snart Solen nærmer sig sit laveste Punkt, vender vi vor Opmærksomhed mod Jordens Kræfter, der trækker sig indad og samler sig sammen, og tillige mod den varmende Ild, hvis Udstrålinger formindsker Luftens Fugtighed, som Sygdomskimene benytter til at søge at sætte sig fast for Vinteren. Med Tilbagetrækningen af sine elektriske Kræfter bereder Jorden sig på Vinterens vigtigste Begivenhed, Vintersolhvervet. Solen står lavt og bleg på Himlen, som vilde den slet ikke tiltrække sig vor Opmærksomhed. Men i Stedet for brænder Ilden på Hjemmets Arne desto klarere og ·beskæftiger os indvendig desto livligere.

Ligesom for Jorden er November også for Menneskene Måneden til Tilbagetrukkethed, Samling og Forberedelse til Vintersolhvervet. Derfor ødsler man ikke sine Kræfter bort i Selskaber eller ved lange Ophold i Kulde, Vind og Regn, men er tilbageholdende, selv i sin Tale og er hellere Tilhører end Deltager i nytteløse Diskussioner. Ved Hjælp af en sådan Tilbagetrukkethed fremmer vi den for os nu nødvendige indre Samling, der falder lettere for os når vi vænner os til at afslappe Tungen og lade den ligge fladt i Mundhulen.

Vejret er fugtigt og råkoldt. Derfor er nu ikke blot godt opvarmede Værelser, men også over Ild tilberedte varme Retter ønskelige og nyttige, især om Aftenen. Medens Råkosten svarende til den magnetiske Årstid kan træde mere i Baggrunden, må Ernæringen nu også være noget rigeligere og mere afvekslede end hidtil.

Morgenmåltidet bør i Almindelighed bestå af Træfrugt. Revne Æbler og Appelsinsaft pisket sammen og krydret med lidt Muskatblomme eller piskede Bananer med en Pris Karry til Afveksling. I Mangel af frisk frugt tager man tørrede, som enten kan males gennem en Maskine eller kan udblødes; Drue eller Appelsinsaft.

Middagsmåltidet kan være noget rigeligere; dog bør den, der skal udrette åndeligt Arbejde om Eftermiddagen, hellere undgå et tungt Middagsmåltid. En lille Portion Salat og to Skiver Klid- eller Fuldkornsbrød eller helt gennem ristet Toast er som Regel tilstrækkeligt; ofte også en Portion Salat og to Spiseskefulde Klid eller to Skiver Fuldkornsbrød og et Glas Mælk eller et revet Æble, et Glas Citronmælk og to Skefulde Hvedeflager eller lidt hvede grød.

Til Aftensmåltidet er en Portion blandet salat velkommen; Kaalsalat og rå, revet Rodgemyse er godt og billigt. Nudler, Spaghetti, Makaroni, Melboller og bagte Kartofler med Tomatsauce eller brun Sauce er egnet som Hovedret, ligeledes Ris med Karrysauce, kogte, kolde, Byggryn, Doughgods, Kiks, friskbagt Små brød og almindeligt Bagværk; lejlighedsvis kan også indskyde en Ret af Sago, Tvebakker eller Toast. En Stund efter Aftensmåltidet tager man en Kop tynd, varm Te af Sennesbælge eller anden afførende Te for at holde Mave og Fordøjelse i Orden.

 

Hvis der står hele Hvedekorn til Rådighed, kan man deraf tilberede nærende og billige Retter. Hveden udvandes indtil 36 Timer, og Vandet fornyes tre Gange daglig. Derefter hænges Hveden i en Si over Dampen fra kogende Vand i ti Minutter. En lille Tallerkenfuld deraf sammen med en Spiseskefuld afskallede Mandler og en Spiseskefuld Rosiner giver et udmærket Måltid. Holder man sig tre Uger i Træk til denne Hvederet, vil ikke blot Fordøjelsesorganerne, men hele Organismen komme sig og få nye Kræfter.

 

Også hjemmebagt Fuldkornsbrød giver Sammen med Nødder og Frugt et godt og tilstrækkeligt Måltid undtagen ved Forkølelse og Feber; i disse Tilfælde erstattes Brødet med ristede Kastanjer. Havregryn neutraliserer Syrer og står derfor stadig på Dagsordenen. Suppe og Bouillon passer for Årstiden, selv den tunge Kartoffelsuppe kan anbefales. For Hjernearbejdere er Supper i Almindelighed for tunge; de kan gøres lettere fordøjelige ved at tilsættes nogle Rosiner og noget brunet Mel. Krydderi nydes kun sparsomt i den magnetiske Årstid. Salt undgår man bedst helt og vælger kun Krydderier, der stammer fra Planteriget. Tolv Sennepskorn eller en Pris pulveriseret Sennep taget før Måltidet regulerer Fordøjelsen.

 

Friske Grønsager anvender man, så længe de findes på Markedet. Rå, revne Rodgemyser kan varieres til Salat i mange forskellige Sammenstillinger, eller man kan også forme et Brød af Løg, et Laurbærblad, et Fed Hvidløg og brunet Mel og bage det i Ovn eller Gryde. Anrettet med forskellige Saucer er det gavnlige Retter, der passer for Årstiden. Kartofler er bedst bagte. Man kan også lave Mos eller Klatter af dem; hertil passer revne Æbler- og Tyttebærkompot. Kål bages l Aryanagryde sammen med Løg og et Fed Hvidløg, man kan tilsætte Olie, Kommen og Nelliker, men ingen Vand. Kål tilberedt på denne Måde, eller den rå Kal tillavet som Salat, giver sammen med Ris og en Sauce et udmærket Aftensmåltid. Græskar er sundt og kan anvendes i Stedet for Kartofler.

 

Legemspleje: Ved Begyndelsen af den kolde Årstid anbefales kolde Afgnidninger i et varmt Værelse, derefter masserer man sig kraftigt. Er man gennemisnet af Kulde, vil et varmt Bad vise sig, at være af større Virkning end et varmt Måltid. Om Aftenen er varme Bade (40° C) at anbefale; de kan vare ti Minutter, og man lader tilflyde stadig varmere Vand, indtil Sveden bryder frem. I den kolde Årstid bruger man ægte australsk Eukalyptusolie til alle Bade og Afvaskninger. Kold Bruse kan følge efter Badet og Indgnidning med Mandelolie eller Petrolatum tilsat Salt. Har man Trang til noget, der kan varme op indvendig, er det bedste et Glas varmt Vand tilsat en Portion Cayenne så stor som en Ært. Mod Forkølelse spiser man rå Løg sammen med rå Havregryn.

 

 

Tarmfunktionen lider ved utilstrækkelig Gennemvarmning af Legemet, og dermed lægges let Grunden til forkølelser, reumatiske, ja, endog tuberkuløse lidelser. Derfor bør man også straks imødegå fordøjelsesforstyrelser på den enkleste og billigste Måde ved at afholde sig fra Ernæring og tage et Glas varmt Vand med Cayenne eller Eukalyptusolie og kort derefter drikke varm Urtethe.