September råd og vink

Kroppen er som en have for hvert menneske. Plej den derfor som en gartner, og du vil se Åndens frugter vokse op for dine øjne.

September giver os endnu en lejlighed, en af mange, til at opbygge kroppen. Der er store muligheder for at forbedre helbredet. Selv det som er meget forsømt, kan med lidt god vilje gøres godt.  September er en måned hvor” reaktion og virkning” er stærk.  Hvis vores sundhedstilstands høst indtil nu har vist tegn på misvækst, så er september netop en måned hvor vi kan få bedre resultater. Selv lidt godt som gøres, vil netop  nu give  mange gode virkninger. Sommeren går mod efterår og luftens varme og luftfugtighed ændres. Jævndøgn nærmer sig hvor jordens elektriske kræfter gradvist falder til ro og de magnetiske styrkes.  Det er tid til at vække og ryste alt i organsystemet. Vent ikke til naturen angriber dig, det kunne blive mere ubehageligt end du bryder dig om. Årstidens skift kræver forandring i ernæring og levemåde, for at vi kan holde os sunde.

 

Der er nu nyhøstet korn, frugter, bønner og grøntsager. Undgå derfor dåsemad, frostvarer, færdigmad og for mange tropiske varer. Der er så rigeligt af friske ting herhjemme og fra vores naboer i Sydeuropa. Spis især det som ikke kan overvintre.

Tiden er til vandmeloner, squash og agurker. Bland dem ikke til samme måltid, det kan give mavepine. Agurken er meget udskillende, virker kølende og helbredende på tarmsystem, lever, blod og ved tendens til blærebetændelse. Hvis man spiser en hel agurk om dagen i fire uger har det en stor rensende virkning på huden.  Agurkens virkning forbedres af lidt cayenne peber eller karry.

 

For melonerne gælder, at de virker opfriskende og udskillende. Virkningen forbedres hvis man spiser havregryn, andre kornflager, riskager eller knækbrød dertil og eventuelt flødeskum.  De kan  også bruges i salater. Med lidt citronsaft, øger de udskillelsen af urinsyre og hjælper problemer i urinrør, blære og nyre. Meloner er velegnede som forret i et måltid, men ikke hvor måltidet ellers indeholde agurker, græskar eller squash. 

Skift således imellem de forskellig slags af agurke- og melonfamilien. Hvis man spiser rigeligt af dem hver dag og lade dem udgøre en stor del af ens væskebehov, vil mange almindelige infektioner og besværligheder undgås og de kan helbrede forstoppelse og hæmorroider.  Tilsæt muskatnød, muskatblomme eller karry.

 

Brug gerne altid aromatiske frø som for eksempel dildfrø, fennikel eller kommen til tilberedte grøntsager. Det får helbredende egenskaber frem i maden.

Honning er af stor værdi netop nu og kan spises ganske frit. Det virker helbredende på blære og nyreproblemer hvis man spiser en spiseske bagt citronsaft derefter.

 

Hvis mad tilberedes efter de helbredende principper i naturlovene kan vi undgå mange sygdomme. Og der er dog større glæde i et veltilberedt måltid end i at have brug for at tage medicin. Derfor denne opfordring til at give din mad en ny chance.

Tilbered maden efter årstiden fra friske råvarer. Fastfood, dåsemad, pap- og glasmad samt for mange frostvarer har ikke den samme sundhedsværdi. Der er en psykologisk lov, som kun træder i kraft hvis man tilbereder sin egen mad. Det er den psykologiske lov, som sætter de selvhelbredende kræfter i gang.

 

Har du problemer med tarme og fordøjelse, så er det bedst at skrælle og fjerne skræl og skind fra al frugt. To eller tre frugter som abrikos, pære, blomme figen eller æble kan spises med lidt vindruer og det virker helbredende på leveren.

Hvis frugt spises som et måltid bør man spise lidt rå gryn, knækbrød eller lignende bagefter.

Kommer du til at spise lidt for meget frugt kan sort kaffe eller the hjælpe.

For fordøjelsesproblemer virker friskrevet peberrod med rigelig flødeskum også godt.

 

Det er nu specielt sæson for vindruer. Ved ledsmerter og andre reumatiske sygdomme bør man spise to eller tre forskellige slags vindruer til hvert måltid. De hvide druer virker på hudproblemer. Spis kun saften og spyt skal og sten ud. Vindruer passer fint med stenfrugter, som nævnt,men passer ikke så godt med appelsiner, som vi hellere kan spise lidt senere på vinteren.

Ved mavekneb hjælper stærk ingefær te lavet på frisk ingefær eller spis en halv teske sennepsfrø.

Rå og finrevet gulerod, roer og rødbeder med fennikel eller dildfrø er medicin mod sukkersyge hvis man helt undgår kornprodukter fraset risflager.

 

Citronkure er også meget virksomme i denne måned.

Af ost bør man holde sig til de ikke-lagrede som mælkesyregærede hytteost og kvark. Spis det med tomater, løg, salat eller de aromatiske frø. Mælk, æg, gærede oste og smør har ikke positiv virkning på helbredet i øjeblikket.

Rå eller bagte bananer med ris er en fortræffelig ret på denne årstid. God appetit!