November 2017

Kilde: A Vegetarian Science of Dietetics.
Af Dr. O.Z.-A. Hanish. Mazdaznan, USA, 1914, 9. Udgave 1976

November er den måned, hvor kirtlerne skal styrkes. Når vejret er koldt, vil en varm drik såsom malurt, drukket før morgenmaden, hjælpe med til at opretholde regelmæssige vaner og dermed en forbedret cirkulation, hvilket fremmer ens velbefindende.

Bliv endelig ved med at spise frisk frugt og grønt, sålænge de stadig kan fås.

 

Tilsætter man fint formalet tørret frugt blandet med fintmalede rå jordnødder til ens morgengrød, vil dette ikke kun have en mildt afførende virkning, men vil også virke varmeregulerende, så man føler sig godt tilpas i det ubehagelige vejr om dagen og de kolde nætter.

Tranebær er sæsonens bær og passer godt til sovser. De er blandt de bedste blodstyrkende midler.

 

Nu er det også gavnligt at spise bagte kartofler, også som kartoffelmos, men de bør først dampkoges. Hvis kartoflerne skal være af værdi, bør de piskes til en flødeagtig konsistens og derefter bages. Bagte kartofler bør spises uden smør eller fløde, og selv salt og peber bør udelades.

Det kan gå an at bruge smør, men kun som klaret smør. Æg kan også bruges i pandekager, kager osv. Når der bruges æg i bagværk, bør der ikke tilsættes mælk, fløde eller smør. Brug olie og vand i stedet for. Når man gør det, udvikler de kemiske ændringer vitaminer.

 

Byggrød, forskellige retter lavet af byg samt drikke af byg hører også til årstiden. Havregryn er også i orden.

Platter (dvs. friskmalet fuldkornsmel samlet med koldt vand og evt lidt salt bages i små ’platter’ på en smurt, varm bageplade ved 200-250 grader i ca 15 minutter og serveres straks) kan spises på alle årstider, selvom muffins, kiks og boller kan nydes, når trangen melder sig.

Det er også årstiden for makaroni, spaghetti osv., som passer godt til tomatsovs.

 

En frisk tur på nogle kilometer i bidende koldt vejr gør mere for at aktivere cirkulationen og forfriske huden end en hvilken som helst substans fremstillet i et laboratorium.

Et varmt bad vil være endnu mere gavnligt for helbredet end et varmt måltid. Hvis der er brug for at varme noget op, kan retterne tilsættes olivenolie med chili, og lidt efter lidt vil man vænne sig af med varme retter, indtil 80% af ens mad vil være rå, hvilket sparer meget arbejde og sikrer et godt helbred.

Er man forkølet eller har bronkitis på grund af kulden, kan man tage dampende varme bade og bruge en spiseskefuld gin tilsat lakrids, lige så snart man kan mærke, at et hosteanfald er på vej, eller én gang i timen. Ca. 50 g lakrids brækket i små stykker opløst i omtrent 1/2 l gin. Glem ikke at gnide maven med smør.

 

Te er også årstidens drik, især grøn te. Kaffe kommer i anden række. Er man i tvivl om det, så læg mærke til den plagsomme pine og smerte i hoved, nakke og tarmene, når denne regel ikke følges.

Folk med svage kirtler bør på denne årstid bruge forskellige slags syre (Almindelig Syre af skræppeslægten), sennepsblade, brøndkarse, bidende pileurt, grøn peber og begrænse sig til at spise sæsonens frugter, især grønne druer, og prøve at spise to rå æg hver dag (note: det anbefales af sundhedsmæssige årsager –salmonella m.m. – ikke længere at spise rå æg, men derimod pasteuriserede æg, Red.).

Åbne sår kan behandles ved at påsmøre rå æggeblomme to-tre gange daglig, og bad altid sårene med en te af bidende pileurt, der skal være så varm som man kan holde ud.

Rå jordnødder med figner sætter tarmen i gang, og blancherede mandler med vindruer er gode for nerverne, mens spisekastanier med svesker modvirker luft i maven, og pinjekerner med æbler vil holde alle forkølelser på afstand.

 

Folk med et nervøst, aktivt temperament bør frit gøre brug af granatæbler, så længe de stadig er brugbare. De holder sig fint til februar. Start med dem nu og drik den klare saft før hvert måltid i tre uger, hvorefter man kun bruger saften én gang daglig, og altid på tom mave. På denne måde kan nervøsitet fuldstændig overvindes, før vinteren kommer.

Af og til kan man følge en ren druediæt i ti dage, hvis der er problemer med fordøjelsen.

Druesaft på flasker duer ikke. Der må bruges friske druer og saften presses frisk før hvert måltid. Det kan blive nødvendigt med varme bade og indsmøring af kroppen med olie, især på kolde eller fugtige dage. Der bør ikke indtages anden mad end brød og mælk.

Brødet må ikke indeholde gær, eller det skulle have været udsat for direkte solstråling og blive langsomt ristet i en ovn eller toaster. Et halvt til halvandet kg druer dagligt bør være tilstrækkeligt, og inden for tre uger vil en udtalt forbedring af tilstanden vise sig.

 

Hvis man dagligt i 28 dage spiser raspede rå kålroer sammen med spanske løg, vil dette kunne udrydde tumorer og fjerne nyregrus. Brug rå spinat og sennepsblade eller grøn paprika sammen med kålroen.

En forkølelse på denne tid af året er en af naturens måder at befri kroppen for uønskede elementer. Gør ikke andet end at skifte undertøj og sengetøj dagligt. Tag et varmt fodbad og hold tarmene i gang, og naturen vil tage sig af resten. At tage et fodbad betyder ikke bare at anbringe fødderne i varmt vand og lade dem blive der. Nej, anbring fødderne i behageligt varmt vand og bliv ved med at tilsætte varmere og varmere vand, indtil det føles, som om man ikke kan holde ud at have fødderne i vandet længere. Når du når så langt, tager du bare en dyb indånding og ånder ud, delvis gennem munden. Udåndingen bør være længere og langsommere end indåndingen, mens man samtidigt slapper af i kroppen. Fortsæt i ti minutter og læg dig så i en komfortabel seng. Hav ingen i nærheden, gør det hele alene. Heri ligger troens og tillidens store hemmelighed som giver vished og forsikring om at det, som er skjult, vil blive åbenbaret, når man arbejder henimod det og for det.

Oversat af Rosemarie Beiersdorfer 2017 oktober